Sidor

lördag 24 mars 2018

Biomedicinsk analytiker

Jag går biomedicinsk analytikerprogrammet på Karolinska institutet och tänkte idag berätta lite om hur det är. Jag är inne på 2:a terminen nu, utbildningen är 6 terminer (3 år).

Det finns två inriktningar, laboratoriemedicin, som är den inriktning jag går och klinisk fysiologi som inriktar sig på mer patientnära undersökningar som att ta blodtryck till exempel. Första året läser man gemensamma kurser sedan delas man upp i inriktningarna till andra året.

Första året är det mycket kemi och biologi kurser, men det är inte jätte många laborationer, de flesta laborationerna man har går ut på att man ska lära sig använda utrustningen som finns till exempel pipetter och spektrofotometer eftersom de ofta används mycket när man utför analyser av prover.

En förutsättning för att man ska lyckas bra och inte bli allt för överväldigad av kurserna under det första året är att man har bra studieteknik/studievanor och har en bra grund inom kemi och biologi, att kunna omvandla mellan enheter och känna till grunderna inom syra-bas och hur man beräknar koncentrationer i lösningar underlättar enormt mycket.

Det som oroar mig mest just nu är uppflyttningskravet till termin 3 som är att man ska ha klarat minst 45 hp och om man går laboratoriemedicin så ska man ha blivit godkänd på ett praktiskt prov. Det är det praktiska provet som oroar mig mest eftersom man inte riktigt har fått någon information om hur det går till och inte riktigt vet hur man ska förbereda sig inför det.

Att ha omtentor är inget som oroar mig eftersom jag är säker på att jag kommer att klara dem förr eller senare. Det kan dessutom vara bra att göra omtentor då man ofta lär sig materialet bättre då, eftersom man tvingas repetera materialet mera.

Förutsättningarna att få jobb efter denna utbildning är väldigt bra. Däremot är lönen väldigt dålig och det beror främst på att det är ett dolt yrke inom vården. Det som fokuseras på är sjuksköterskors och undersköterskors löner eftersom dem hörs och syns mer. Alla vet vad en sjuksköterska är men nästan ingen vet vad en biomedicinsk analytiker är, jag är alltid beredd på att förklara vad en biomedicinsk analytiker gör när jag berättar för någon vad jag utbildar mig till. Det finns en kampanj just nu som de som blir klara nu i sommar driver där de kommit överens om att inte acceptera en lön under 28 000 kr, de har en sida på Facebook där studenter från olika universitet i Sverige berättar om vad de får göra (klicka här för att komma till sidan).

Nu ska jag plugga lite och förbereda mig inför kommande vecka. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar